Aptallaşıyor muyuz?
Gelişen teknoloji ile birlikte unutkanlaşıp, aptallaşıyor muyuz acaba? Artık, Google sayesinde hiçbir bilgiyi aklımızda tutmamız gerekmiyor. Bizim için önemli kişilerin bile telefon numaralarını ezbere söyleyemez olduk. O işi artık akıllı telefonlar yapıyor. Akıllı telefonlar, akıllı evler, makineler bizim birçok beceremizin körelmesine mi neden olacak?
Gençlerimizin ve çocuklarımızın kafası gereksiz, gerçek yaşamda çok da kullanılmayan ise yaramayan bilgilerle mi doluyor acaba?
Bundan 2300 yıl önce Platon yazı teknolojisine karşı çıkarak, “Eğer insanoğlu bunu öğrenirse, içlerine unutkanlık dikilmiş olur.” demişti. Bu günleri görse ne derdi acaba?
Şimdi de benzer düşünceler ileri sürülüyor. Gençlerin birkaç işi birden yaparken dikkat sorunları yaşadığı ya da derinlemesine düşünme ve okuma yetisini kaybettiği yönünde iddialar ortaya atılıyor. Aklımızın sürekli etki altında kaldığında bir ölçüde de olsa değişebileceğini biliyoruz. Yani internet beynimizi etkileyebilir. Bu etkiler de becerilerimizi ve yeteneklerimizi köreltebilir.
Ancak daha önce yaşamış insanların bugün yaşayanlardan daha akıllı ve becerikli olduğunu gösteren bir kanıt yok. Aksine yapılan sosyolojik araştırmalarda zaman içinde insanların aklının daha iyi çalıştığı, günümüzün karmaşık sorunlarını çözümlemede daha başarılı olduğu görülmekte.
Bir de bağımlılık konusu var tabi hayat tarzımıza göre bir çok şey bağımlılığa dönüsebiliyor. Sadece interneti suçlamak çok kolay bir yol olmaz mı? Kişisel yatkınlık dürtü kontrol bozukluğu vs gibi nedenler göz önüne alınarak çok yönlü tartışmak daha doğru olacaktır.