Ergenlikte anne-kız ilişkileri

 

Hemen her kadın bir kız evlat sahibi olmak ister. Bu, bildiği sularda yeniden yüzme şansına kavuşmak gibidir. Bir anne kızının nelere ihtiyaç duyacağını kestirebilir, hangi durumlarda neler hissedebileceğini bilir, onu koruyabilir onu yönlendirebilir.

Aslında belki de yukarıdaki cümlenin doğru kurulumu; Ergenlik çağındaki bir kızın annesi bütün bunları yapabileceğine inanır, yapabileceğini sanır, şeklinde olmalıydı. Çünkü bu sayılanlar bir yandan doğrudur, müthiş annelik sezgisi her anneye bu gücü verir fakat diğer yandan” kızıma dair her şeyi kontrol edebilirim” yanılgısına da sebep olur. Her ne kadar bir zamanlar aynı süreçler geçirilmiş ise de herkesin yolu ve adımları biriciktir. Aslında ergenlik çağındaki genç kız da, annesine” senin aynın değilim, kendi benliğimi oluşturmaya çalışıyorum beni anla” sinyalleri göndermektedir. Birçok anne bu sinyalleri soğukkanlılıkla ve doğru okuyamaz. Tersine bunu panikle karşılar. Bu da ergenlik dönemindeki anne – kız çatışmalarının başlıca nedenidir. Oysa bu sinyaller çok sağlıklı bir ayrışmanın, habercisidir.

Kızınızla arkadaş olmaya çalışmayın

Bazı anneler, ilişkiyi bu çatışmadan kurtarmak için kızlarıyla arkadaş olmayı seçerler. Ancak arkadaş ve anne rolleri aynı anda yapılmaya kalkışıldığında birbirlerini törpülerler. Yani başka bir deyişle kızınızın yakın arkadaşı olmak, annesi olmanın çok kıymetli yanlarını göstermenize engel olabilir. Her iki rol de yapıları gereği aslında birbirlerinden çok farklıdır. Arkadaşlık bir akran ilişkisidir ve eşit olmayı getirir. Oysa anne olmak bazı sınırlar koymak, otorite kurmak demektir. İzin istenen, izin veren, bazen da hayır diyen kişi olmak demektir. Bu da arkadaşlıkla çelişen bir durumdur. Aslında ona sevginizi dolu dolu göstermek, her zaman arkasında olduğunuzu hissettirmek, beğendiğiniz yanlarını es geçmeden, doğru yerde eleştirmek ve iyi bir dinleyici olmak çok daha fazla işe yarar.

Bunu yapmak söylendiği kadar kolay değildir. Hele de kızınızın ergenliği ile sizin menopoz döneminiz çakıştıysa ( ki günümüzdeki anne olma yaşı düşünüldüğünde bu büyük olasılıktır) durum daha da zorlaşır. Anne de kız da farklı duygusal ve bedensel ihtiyaçları ve kaygılarıyla var olmaya çalışırken uyumu sağlamak ve çatışmasız bir ilişki sürdürmeyi beklemek hayal olur. Bilinçaltı süreçlerde anne, giderek kadınlığını ve çekiciliğini kaybetme endişesi yaşarken, kızının kadın kimliğiyle tanışma ve barışmasını de benzer bir kaygıyla izler. Burada önemli olan kızınızla rekabet tuzağına düşmemektir. Farklılıklarını ve yeteneklerini görmek, takdir etmek, onu ön plana çıkarmak, kendisine güvenli bir genç kız olmasında çok yardımcı olur.

Özetle, çatışmaların da yapıcı ve öğretici bir yanı vardır.

Kızınız, içinde bulunduğu karmaşada denemeler yapar, bazen yanılır, hayal kırıklıkları yaşar ve sonuçlarına katlanırken, onu duymak, anlamak paha biçilmez bir değerdedir.

YAZAR

Psikolog – Sevtap Çakmakçı

TARİH

06 Haziran 2015
Related Projects